Werken van start voor meer wandelplezier in de Vinderhoutse Bossen

Te verbeteren steenslagpad © Vlaamse Landmaatschappij, Jeroen Seynaeve
Te verbeteren steenslagpad © Vlaamse Landmaatschappij, Jeroen Seynaeve

Gent/Lievegem – dinsdag 10 juni 2025 starten de werken aan de recreatieve infrastructuur in de Vinderhoutse Bossen. Deze werken maken deel uit van het landinrichtingsplan voor de groenpool en hebben als doel om de toegankelijkheid en beleving voor bezoekers te verbeteren. Als alles volgens planning verloopt, zullen de werken afgerond zijn tegen de lente van 2026.

 

Wat houden de werken in?
De werken omvatten de aanleg van nieuwe paden en het verbeteren van bestaande wandelroutes. Er komen ook rustpunten met zit- en picknickbanken, onthaalpunten met infoborden en fietsbeugels. De bestaande brug over de Merebeek wordt vervangen door een nieuwe betonbrug, over de Lieve wordt een ​ nieuwe houten fiets- en wandelbrug geplaatst. De paden blijven hoofdzakelijk gericht op wandelaars; op sommige delen zijn fietsers te gast.

Daarnaast worden er voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het snoeien van bomen en het verwijderen van oude verharding. Ook het terrein wordt plaatselijk aangepast om de afwatering en stabiliteit van de paden te verbeteren. Een erkend boomdeskundige zal de aannemer begeleiden bij het uitvoeren van achterstallig onderhoud aan een historische dreef (aan de Gavergrachtstraat). De uitvoering van de werken zal gebeuren met de nodige aandacht voor de aanwezige natuur en dieren zoals vleermuizen. Na de werken zal de dreef voor het publiek toegankelijk zijn.

Waarom deze ingrepen?
De Vinderhoutse Bossen vormen een belangrijke groene long tussen Gent en Lievegem. Door de aanleg van duidelijke, comfortabele wandelverbindingen en rustpunten willen we bezoekers een aangename natuurbeleving bieden. Tegelijk worden meer kwetsbare zones, zoals dreven en bermvegetatie, beter beschermd en onderhouden.

Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns: "Met deze investering versterken we de natuurbeleving in de Vinderhoutse Bossen, vlakbij de stad. We maken het bos toegankelijker en aangenamer voor wandelaars, zonder de natuur uit het oog te verliezen. Zo zorgen we voor ademruimte én verbondenheid met het landschap – precies waar landinrichting om draait."

Planning en bereikbaarheid
De uitvoering van de werken zal in fases verlopen om de impact op bezoekers te beperken. Wie op de hoogte wil blijven van de bereikbaarheid van de wandelroutes tijdens de werken, kan terecht op www.vlm.be/vinderhoutsebossen. Er zullen ook tijdelijke bordjes op terrein geplaatst worden. Wie een vraag heeft, kan altijd mailen naar vinderhoutsebossen@vlm.be

De werken starten in de zone tussen Gavergrachtstraat en Bosstraat.
De werken starten in de zone tussen Gavergrachtstraat en Bosstraat.

De huidige wegwijsbordjes van de wandellussen zullen later door Toerisme Oost-Vlaanderen worden vervangen.

Investering en samenwerking
De werken kosten in totaal € 617.000 en worden uitgevoerd door aannemer AD uit Laarne. De financiering gebeurt via subsidies voor landinrichting van de Vlaamse overheid, met bijkomende steun van Stad Gent en de gemeente Lievegem.

 

Contact

Michaël Roos

leidend ambtenaar werken, VLM

Ann De Grande

projectleider, VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

 


 

 

Contacteer ons

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Onder het motto ‘Samen versterken we de open ruimte’ maakt de VLM werk van een milieu- en natuurvriendelijke landbouw, een klimaatrobuuste open ruimte en een vitaal platteland. Daarvoor verbinden we landbouw- en milieudoelen, investeren we in complexe openruimtedossiers en faciliteren we samenwerkingsverbanden. Zo bieden we een antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering, de achteruitgang van de bodem- en waterkwaliteit, de afname van de biodiversiteit en de leefbaarheid op het platteland.

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met