Werken voor 20 extra hectare natte natuur in Kwetshage gaan van start

Vandaag start de Vlaamse Landmaatschappij met de inrichting van een zone van 20 hectare natte natuur in Kwetshage (Jabbeke). In 2022 en 2023 werd in een eerste fase al een aangrenzende zone van 30 hectare omgezet naar rietmoeras. De in totaal 50 hectare nieuw rietmoeras is een ​ compensatie voor de ontwikkeling van de Achterhaven van Zeebrugge. De werf ligt langs het jaagpad van het kanaal Brugge-Oostende. De hinder voor fietsers en wandelaars is minimaal.

In deze tweede inrichtingsfase zal door een combinatie van grootschalige grondwerken en een gebiedsdekkende waterpeilverhoging bijkomend 20 hectare rietmoeras ontwikkeld worden. De waterpartij met rietoevers die is gecreëerd op de plaats waar in 2012 de fameuze spookbrug van Varsenare is afgebroken, wordt volledig opgenomen in het nieuwe rietmoeras. Dit geheel wordt verbonden met het in 2022 en 2023 gevormde rietmoeras.

Er wordt 75.000 m³ grond uitgegraven. 72.000 m³ daarvan wordt binnen de werfzone weer verwerkt voor de ophoging van de kreekrug. De overige ​ grond wordt vanwege slechtere milieuhygiënische kwaliteit afgevoerd. Dat gebeurt per schip langs het Kanaal Brugge-Oostende. De hinder voor fietsers en wandelaars op het jaagpad tijdens het overladen van de grond zal beperkt zijn.

Zo zal de zone die in 2024-2025 wordt ingericht, er over enkele jaren uitzien.
Zo zal de zone die in 2024-2025 wordt ingericht, er over enkele jaren uitzien.

Klimaatbestendige natte natuur

Voor de omvorming van de terreinen in Kwetshage tot moeras is een gebiedsdekkende vernatting nodig. Omdat Kwetshage als overstromingsgebied in periodes met veel neerslag het water van stroomopwaarts gelegen zones moet kunnen bufferen, gebeurt de vernatting door een combinatie van waterpeilverhoging en afgravingen. Zo wordt de waterbuffercapaciteit van het gebied maximaal behouden. ​
Door de hydrologische isolatie van 4 hectare van het rietmoeras en door het in verbinding te brengen met het Kwetshagezwin, zal ondanks de geplande waterpeilverhoging de waterbuffercapaciteit in het gebied lichtjes stijgen. Zo spoort de realisatie van de natuurdoelen in Kwetshage samen met een klimaatbestendig waterbeheer. In de wintermaanden wordt het overaanbod aan regenwater maximaal opgehouden, zonder dat dit problemen oplevert in het gebied; het zorgt er integendeel voor dat stroomafwaarts gelegen zones beter beschermd worden tegen overstromingen. Dank zij het opgehouden water kunnen de natuurdoelstellingen gerealiseerd worden.

Nieuw leefgebied voor moerasvogels

De bruine kiekendief zal een nieuw leef- en jachtgebied vinden in het rietmoeras van Kwetshage. Het verlies aan leefgebied voor deze soort door de havenontwikkeling in Zeebrugge wordt hierdoor volledig gecompenseerd. Andere vogelsoorten gebonden aan moerasgebieden waarvoor Europese natuurdoelen zijn vastgelegd, zoals roerdomp en snor, hebben hun opwachting al gemaakt in het reeds ingerichte deel van Kwetshage. Ze zullen ongetwijfeld in het bijkomend in te richten deel ook hun gading vinden. Het nieuwe moerasgebied in Kwetshage zal zo ook bijdragen aan de verwezenlijking van de Europese natuurdoelen en zal een schakel worden in het Europese Natura 2000-netwerk.

Eerder aangelegd rietmoeras in Kwetshage. Zo zal ook het terrein evolueren waar de werken nu starten.
Eerder aangelegd rietmoeras in Kwetshage. Zo zal ook het terrein evolueren waar de werken nu starten.
Het rietmoeras dat al in 2022 is ingericht. Het nieuw in te richten rietmoeras zal hiermee verbonden worden en eenzelfde waterpeil krijgen.
​
Het rietmoeras dat al in 2022 is ingericht. Het nieuw in te richten rietmoeras zal hiermee verbonden worden en eenzelfde waterpeil krijgen.

Wandelpad

Er wordt ook een nieuw wandelpad aangelegd langs de spoorlijn. Zo kan men optimaal genieten van het natuurgebied zonder de rust te verstoren. Via een brugje over het Kwetshagezwin wordt een wandelverbinding gemaakt tussen de Westernieuwweg en de Kwetshagestraat.

Deze terreinwerken zijn deel van het inrichtingsproject Kwetshage-Meetkerkse Moeren en zijn onderdeel van de natuurcompensaties voor de Achterhaven van Zeebrugge. Voor die natuurcompensaties moest ongeveer 400 hectare nieuwe natuur worden gerealiseerd. Met de inrichting van Kwetshage wordt het laatste grote onderdeel afgewerkt.

De Vlaamse Landmaatschappij is opdrachtgever van de terreinwerken in Kwetshage. Ze worden gefinancierd door de Vlaamse Overheid (afdeling Maritieme Toegang en het Agentschap voor Natuur en Bos) en het havenbedrijf Port of Antwerp Bruges. De totale kostprijs is 977.101 euro. Alle werken gebeuren op gronden die eigendom zijn van de Vlaamse overheid. De aannemer is Demaecker & Van Haecke NV. De werken zullen vermoedelijk in het najaar van 2025 klaar zijn.

Wie vragen klachten of suggesties heeft in verband met de werken kan contact opnemen met de werftoezichter Bert Van Nieuwenhuyse (050 45 91 28 of bert.vannieuwenhuyse@vlm.be).

 

Edgard Daemen

Projectleider, Vlaamse Landmaatschappij

Karolien Bracke

communicatieverantwoordelijke, Vlaamse Landmaatschappij

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met