Natuurherstel maakt de Vallei van de Kleine Molenbeek klimaatweerbaarder

Op woensdag 2 juli begint de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) samen met de gemeente Puurs (Puurs-Sint-Amands) en Natuurpunt vzw met natuurherstelwerken in de vallei van de Kleine Molenbeek in Liezele (Puurs-Sint-Amands). De ingrepen kaderen binnen het Vlaamse Klimaatadaptatieplan en het landinrichtingsproject ‘Scheldeboorden Sint-Amands en Fort Liezele’.

©Vlaamse Landmaatschappij- Vallei van de Kleine Molenbeek ​
©Vlaamse Landmaatschappij- Vallei van de Kleine Molenbeek ​

Blue Deal start in Liezele op 2 juli

De VLM voert samen met haar partners verschillende natuurherstelmaatregelen uit in het natuurgebied van de vallei van de Kleine Molenbeek en de Broekloop in Liezele (Puurs). De werken zijn een belangrijke stap om de weerbaarheid van de vallei te verhogen tegen de effecten van klimaatverandering. Ze passen dan ook in het Blue Deal plan van de Vlaamse regering.

Herstelde natte natuur en waterhuishouding

In het natuurgebied Liezelebroek liggen langs de Molenbeek oude ruimingswallen, vaak tot een meter hoog. Ze ontstonden door historische slibruimingen van de beek, waarbij uitgegraven slib op de oevers werd achtergelaten. Deze sliboevers verwijderen we nu om de natuurlijke relatie tussen de Kleine Molenbeek, de Broekloop en de hele vallei te herstellen.

Aan de monding van de Broekloop, plaatst de VLM een stuw in een natuurtechnisch profiel (zie ook de foto hieronder) en mogelijkheid tot vispassage. Zo blijft in droge periodes het grondwaterpeil op punt en wordt overtollig water in natte periodes afgevoerd.

Verder dempen we grotendeels enkele voormalige visvijvers in het gebied. Deze verstoorden de natuurlijke grondwaterhuishouding doordat ze overmatig grondwater aan het gebied onttrokken. Door de vijvers deels te dempen, herstelt het natuurlijk ecosysteem van de vallei. We verwijderen meteen waar mogelijk invasieve soorten zoals bamboe, Japanse duizendknoop en reuzenbalsemien.

Gevolg? Het gebied is meer bestand tegen extreme hitte, droogte en overvloedige regenval. Planten (bijvoorbeeld: kleine ratelaar, rietorchis, blauwe zegge of bosbies) en dieren zoals bever, bittervoorn, Cetti’s zanger, waterspitsmuis of kleine karekiet profiteren van de herstelde natte natuur!

Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns: “Met deze ingrepen geven we de natuur opnieuw de ruimte in de vallei van de Kleine Molenbeek. Door de waterhuishouding te herstellen, maken we het gebied niet alleen weerbaarder tegen droogte en wateroverlast, maar versterken we tegelijk de biodiversiteit. Dit project toont hoe we met de Blue Deal concreet werk maken van klimaatrobuuste landschappen in Vlaanderen.”

 

Het infobord dat je bij de werken vindt
Het infobord dat je bij de werken vindt

 

De werken zijn de eerste fase van het landinrichtingsplan ‘ Scheldeboorden en het Fort van Liezele’, wat het landschap in de regio zowel ecologisch als recreatief versterkt. Voor de werken aan de Kleine Molenbeek wordt € 315.658 euro begroot vanuit de Vlaamse Blue Deal middelen. De werken nemen ongeveer 60 dagen in beslag.

In een eerste fase verwijderen we vanaf 2 juli aan de noordelijke vijver wat boomopschot en heel wat bamboe, die daar woekert. Na het bouwverlof starten de grondwerken in het gebied.

 

Meer Informatie

Voor meer informatie over de werken kun je bij onderstaande projectmedewerkers terecht:

Wim Andries

Leidend ambtenaar, Vlaamse Landmaatschappij

Sabine Caremans

Projectmanager

Meer persinfo:

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

 

 

Contacteer ons

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

Juul Adriaens

Adjunct-woordvoerder VLM

Els Seghers

Adjunct-woordvoerder VLM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Onder het motto ‘Samen versterken we de open ruimte’ maakt de VLM werk van een milieu- en natuurvriendelijke landbouw, een klimaatrobuuste open ruimte en een vitaal platteland. Daarvoor verbinden we landbouw- en milieudoelen, investeren we in complexe openruimtedossiers en faciliteren we samenwerkingsverbanden. Zo bieden we een antwoord op maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatverandering, de achteruitgang van de bodem- en waterkwaliteit, de afname van de biodiversiteit en de leefbaarheid op het platteland.

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met