Bij de start van het bemestingsseizoen tonen vier landbouwers de weg
Josse, Nico, Steven en Dominique: dat zijn de vier landbouwers die de hoofdrol spelen in de documentaire Mestmeesters. Ze zijn ervan overtuigd dat zorg dragen voor de bodem en het landschap loont. Met de documentaire Mestmeesters wil de Vlaamse Landmaatschappij andere landbouwers inspireren om hetzelfde te doen.
8 maart 2024
Correct bemesten is meer dan ooit noodzakelijk. Europa verwacht namelijk van Vlaanderen een goede waterkwaliteit tegen 2027. Het Mestrapport 2023 stelt dat er wat dat betreft nog veel werk aan de winkel is.
De vier landbouwers uit de documentaire ‘Mestmeesters’ tonen hoe zij duurzame bemesting en bodembewerking aanpakken en delen hun tips & tricks.
Josse, Nico, Steven en Dominique behalen elk op hun eigen manier lage nitraatresidu’s door de toepassing van de 4 J’s. Ze bemesten met de juiste dosis, op het juiste tijdstip, met de juiste soort mest en met de juiste bodem- en bemestingstechnieken. En daar zitten ook zeer innovatieve technieken tussen die nog niet zo bekend zijn, zoals niet-kerende bodembewerking of bladbemesting. Dankzij die technieken spoelen er minder meststoffen uit naar het water en wordt hun bodem klimaatrobuuster, waardoor de gewassen weerbaarder zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering.
"Niet-kerende bodembewerking zorgt voor een grotere waterdoorlaatbaarheid. Ook de doorwortelbaarheid van je grond is veel groter dan wanneer je hem gaat ploegen in grote kluiten." – Nico
"Bladbemesting heeft het grote voordeel dat je heel plaatsgericht kan werken. Het komt rechtstreeks op de plant terecht en wordt sneller opgenomen." – Josse
"Bierdraf in het voedermengsel zorgt ervoor dat de koeien minder uitstoten." – Dominique
Mestmeesters is te bekijken via het Youtube-kanaal van de VLM en vrij te gebruiken bij toelichtingen of informatieavonden.
Lees het artikel ‘Nieuw bemestingsseizoen start op 16 februari: bemest enkel als de bodem het toelaat en de teelt het nodig heeft’
Voor praktische vragen over de gebruikte technieken kun je contact opnemen met B3W, de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit.