Hoe de Bosalliantie een groene toekomst vormgeeft
De groei van onze bossen in cijfers
19 december 2024
De VLM werkt als lid van de Bosalliantie mee aan Meer Bos in Vlaanderen. Op het einde van de vorige legislatuur maakten we samen het Groenboek Bosuitbreiding 2030 op, dat kan dienen als leidraad voor de huidige regeerperiode. De resultaten en vooruitzichten op het vlak van bebossing tonen dat we stappen zetten richting een duurzame toekomst.
Bosalliantie gaat voor een groener en veerkrachtiger leefomgeving voor mens, dier en natuur
De Bosalliantie, dat zijn de Vlaamse en provinciale overheden, vele lokale besturen, alle natuur- en bosverenigingen en andere maatschappelijke instellingen. Vanuit een gedeeld eigenaarschap zetten we onze schouders onder een dringende behoefte van onze maatschappij: meer bos.
Tien versnellingen hoger
Tussen 2019 en 2024 realiseerde de Bosalliantie 1917 hectare nieuw bos. Daarnaast liggen nog 1106 hectare gronden klaar om in de komende legislatuur te bebossen. Dat brengt het totaal van de inspanningen op 3023 hectare.
De VLM realiseerde sinds 2019 maar liefst 251,9 hectare aan nieuw bos, een mix van bosuitbreiding (185,2 ha) en boscompensatie (66,7 ha). Dat betekent dat verloren gegaan bos is gecompenseerd én dat er extra bossen zijn gecreëerd.
Oost-Vlaanderen spant de kroon
In alle Vlaamse provincies kwamen honderden hectaren nieuw bos bij. Oost-Vlaanderen spant de kroon met een stevige 542 hectare nieuw bos, gevolgd door Antwerpen, Limburg, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
Ook binnen de VLM is Oost-Vlaanderen koploper, gevolgd door Antwerpen, Limburg, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
Aanplanten of spontaan laten verbossen?
Een nieuw bos kan ontstaan door spontane verbossing, door een aanplant of door een combinatie van beide. Een spontane verbossing werkt vooral goed in de onmiddellijke omgeving van een bestaand bos. Zo ontstaat vaak al snel een grote ecologische waarde. Het aandeel spontane verbossingen nam toe, maar aanplant blijft de meest populaire methode.
Ook bij de VLM zijn nieuwe bossen niet alleen het resultaat van aanplantingen, maar ook van spontane groei.
Dit laat zien dat we niet alleen actief bomen planten, maar ook de natuur zelf ruimte geven om te bloeien.
De grondenbank bebossing
Sinds juni 2020 is de grondenbank bebossing opgericht. De VLM kan zo lokale besturen ondersteunen om percelen aan te kopen voor bebossing. In totaal werd er 262 hectare aangekocht of geruild.
Waar werken we naartoe?
De komende plantseizoenen beloven verder bij te dragen aan de vergroening.
Tijdens de regeerperiode 2019-2024 kocht de Bosalliantie heel wat gronden aan die we nog niet bebost hebben. Daar zijn verschillende redenen voor: we geven de huidige gebruiker nog even de tijd om zich te organiseren, de weersomstandigheden strooiden roet in het eten of er was onvoldoende plantmateriaal beschikbaar.
In totaal gaat het over 1106 hectare. Het grootste deel van deze gronden – bijna 60% – is in eigendom van de Vlaamse overheid. Deze gronden zullen in de komende plantseizoenen bebost worden.
35 lokale besturen ontvingen een Boslabel
Bijna alle steden en gemeenten droegen bij aan het mooie resultaat van de afgelopen vijf jaar. Ze legden zelf speel- en buurtbossen aan of ondersteunden de Bosalliantie. Ook de provincies en een aantal intercommunales deden actief mee.
In totaal realiseerden lokale besturen 313 hectare bossen op eigen gronden, al dan niet in samenwerking met de Bosgroepen of BOS+. Deze cijfers tonen aan dat lokale besturen inzien dat zij een belangrijke rol spelen bij de bosuitbreiding.
Om deze inspanningen te belonen, riepen we de Boslabels in het leven. Elk lokaal bestuur dat minstens 2,5, 5 of 10 hectare aanlegt op eigen gronden, ontvangt respectievelijk een bronzen, zilveren of gouden Boslabel.
De afgelopen vijf jaar reikten we 6 gouden, 11 zilveren en 18 bronzen Boslabels uit. Voor de bronzen prijs reiken we een digitale banner uit, voor de zilveren een zitbank op de plaats van het nieuwe bos. Een gouden Boslabel wordt bekroond met een audiovisuele productie over het bosbeleid van de stad of gemeente.
Bedankt aan iedereen die bijdraagt aan deze missie! Samen maken we Vlaanderen groener, boom voor boom, 🌳🌳. Wij werken graag verder met de Bosalliantie aan Meer Bos in Vlaanderen!
Lees het volledige groenboek.