Nieuwe kans om houtkanten in Vlaanderen te versterken en uit te breiden

VLM lanceert derde oproep

Nieuwe houtkant in Ravels met steun uit de oproep van 2023
Nieuwe houtkant in Ravels met steun uit de oproep van 2023

Houtkanten vormen de ruggengraat van een klimaatbestendig en biodivers platteland. Daarom organiseert de Vlaamse Landmaatschappij voor het derde jaar op rij een projectoproep om deze waardevolle landschapselementen te versterken. Goedgekeurde voorstellen kunnen rekenen op een subsidie tot wel 70% van de totale kostprijs, met een maximum van 50.000€ per project.

Gemeentes, provincies en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen tot en met 30 april 2025 een project indienen. De goedgekeurde projecten worden in juli 2025 bekend gemaakt.

“Het blijft belangrijk om volop in te zetten op de aanplant en het beheer van houtkanten. Iedereen kan daar bij helpen,” aldus kersvers minister voor het platteland, Hilde Crevits. ”Met de oproep steunen we Vlaamse gemeenten die willen investeren in hun houtkanten, en zo bijdragen aan een duurzamer en biodiverser platteland.”

Eerder goedgekeurde projecten uit de oproepen van 2022 en 2023 leverden al ruim 72 kilometer aan nieuwe houtkanten op. Die projecten varieerden van nieuwe aanplantingen langs fietsostrades en trage wegen tot sterkere natuurverbindingen in landelijke gebieden. Meerdere projecten streefden ook naar een beter leefgebied voor wilde bijen en andere bestuivers, vleermuizen, steenuilen en amfibieën. Verschillende gemeenten werkten samen met regionale landschappen, natuurverenigingen en particulieren.

Houtkanten voor meer biodiversiteit en een klimaatbestendig Vlaanderen

Houtkanten helpen de waterhuishouding te verbeteren door regenwater vast te houden en verdroging tegen te gaan. ​ Door hun unieke structuur bieden houtkanten onderdak aan tal van dieren, waaronder vogels, insecten en kleine zoogdieren.

Houtkanten groeien sneller dan bossen dankzij hun open structuur. Daardoor vangen ze veel zonlicht op, wat de groei bevordert. Bovendien leggen ze op een efficiënte manier koolstof vast in de bodem, wat een positieve impact heeft in de strijd tegen klimaatverandering.

 

Meer informatie

Leen Van den Bergh

Woordvoerder VLM

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met