Vijf verrukkelijke vakantiedagen dichtbij huis

Vakantie dicht bij huis is helemaal terug. Als pleitbezorger van de open ruimte kent de VLM de weg naar plattelandspareltjes en naar groene oases in de stadsrand. Laat je inspireren door onze tips voor een bruisend dagje buitenleven in elke Vlaamse provincie. De zomer van 2020 wordt heerlijk anders!

Met Robbie Roerdomp door het waterlandschap in Limburg

De Wijers staan internationaal op de kaart sinds het Amerikaanse Time Magazine de fietsen-door-het-water-brug in Genk tot één van de 100 “Great Places 2018” benoemde. We zijn dan ook trots dat VLM aan de wieg van het samenwerkingsverband De Wijers stond. Dit Land van 1001 Vijvers in de regio Hasselt-Genk is een robuuste brok natuur met bossen en valleien. Het kan niet anders of je komt als fietser, wandelaar en natuurliefhebber helemaal aan je trekken in dit waterlandschap.

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar kun je een gloednieuw doeboekje bestellen met spelletjes, testjes en weetjes van streekgids Robbie Roerdomp. Die zet het jonge volkje aan om vier spulletjes bijeen te sparen en ze te ruilen voor een unieke Wijers-Boc’n Roll. Dat is een herbruikbare en afwasbare foodwrap. Het boekje is ook voor volwassenen een perfecte gids om goed voorbereid aan een tripje naar De Wijers te beginnen.

Ten noorden van Diepenbeek ligt de vijverketting Dauteweyers. Daar heeft de VLM inspanningen gedaan voor de met uitsterven bedreigde boomkikker. En met succes, want het voorbije voorjaar werden meer dan 600 roepende mannetjes geteld. De komende jaren werkt de VLM hier via verschillende inrichtingsprojecten voort aan de verdere ontwikkeling van dit paradijselijk stukje Limburg.

In het spoor van de landlopers in de Noorderkempen

Via de afgewerkte ruilverkaveling Merksplas en de lopende ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel heeft de VLM al jarenlang een band met de landloperskolonies van Merksplas en Wortel. De vroegere “Rijksweldadigheidskolonies”, waar vanaf 1823 daklozen, bedelaars en weeskinderen al dan niet verplicht werden opgenomen, hadden als doel de armoede in ons land uit de wereld te helpen. De bewoners deden aan landbouw op het nog onontgonnen platteland, liepen school en leerden discipline aan. De onderliggende utopische gedachte was: “De mens vormt het landschap en het landschap zal de mens vormen”. De beide koloniën maken deel uit van een groep van zeven koloniën in Vlaanderen en ​ Nederland. De twee zijn samen meer dan 1000 ha groot en zijn nu beschermd als landschap. Merksplas-Kolonie is ook een belangrijke erfgoedsite met beschermde monumenten.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de kolonies, ben je benieuwd naar de bijzondere architectuur die ze heeft opgeleverd, of wil je baden in de rust van de Noorderkempen? Dan download je de Kolonie-app, trek je naar het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas en fiets je de Landlopersroute (57 km, met twee aparte lussen van 41 en 16 km).

Dit alles is goed voor een rijkelijk dagje platteland met eindeloze dreven, bossen, woeste heide, kapelletjes en herenboerderijen. Daarbovenop krijg je een portie fascinerende sociale geschiedenis. Leuke picknickplaatsen vind je in het brongebied van de Mark of bij de stadsboerderij van Turnhout.

 

Groene oases in de Vlaamse rand

We leiden je even weg van het platteland, op naar de Vlaamse rand! Zo vlakbij de Brusselse metropool is een veerkrachtige open ruimte een must voor de huidige en de toekomstige generaties. Biodiversiteit, buffercapaciteit, parken, groene verbindingen, projecten om samen te tuinieren, … het is er allemaal broodnodig. Dat is waarom de VLM in de 19 Vlaamse gemeenten rond Brussel actief is met het landinrichtingsproject Vlaamse Rand. We nodigen je daarom graag uit om een paar van “onze” plekjes in de Vlaamse rand te verkennen. Dagje Brussel? Doe er een schepje Vlaamse rand bovenop.

Het Kerremanspark is een groene zone van 13 ha in Zellik en een schakel in een groter geheel van natuurgebieden. De Finse piste in deze randstedelijke oase weet buurtbewoners en werknemers van het bedrijventerrein Researchpark Zellik te bekoren. Je vindt hier verder speelbossen, een picknickzone en een bufferbekken. Met wat geluk kom je de ongevaarlijke ringslang tegen.

Ook in het buurtpark Het Zeen in Zaventem installeerden we een looppiste. Voor wie na het joggen nog energie heeft, is er een fit-o-meter. Er is ook een leuke speeltuin en we hebben bij de herinrichting “green for grey” kunnen inwisselen door beken opnieuw open te leggen en asfaltwegen op te breken. Ons kleinschalig antwoord op verstedelijking en klimaatverandering.

Heb je meer tijd en wil je langer vertoeven in de Vlaamse rand? In Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Tervuren is het wandelnetwerk Brusselse Oostrand goed voor 20 kilometer aan wandelpaden. Ben je geïnteresseerd in de VLM-visie achter al dat fraais, lees dan “Van grijs naar groen in de Vlaamse rand” uit het juninummer van het tijdschrift Publieke Ruimte.

 

Fietsen en fotograferen in de Gentse Kanaalzone

Dorpjes die luisteren naar de namen Desteldonk, Rieme, Doornzele, Sint-Kruis-Winkel, Kerkbrugge en Langerbrugge liggen verspreid in het landschap tussen Gent en Zelzate. Daar loopt voor de VLM een werk van lange adem: de inrichting van 16 “koppelingsgebieden” als buffers tussen de havenactiviteiten en de woonkernen. Het worden zones waar bewoners en werknemers kunnen ontspannen en op een veilige manier van en naar het werk fietsen. Dat maakt de dorpen met de schilderachtige namen een stuk leefbaarder en dus aantrekkelijker.

Voor jou als dagtripper is een fietstocht langs de rand van de haven ongetwijfeld een interessante ervaring. We stippelden voor deze zomer een fietstocht van 24 km uit die start aan het heraangelegde Terdonkplein en die Doornzele en Rieme aandoet. Aan de fietstocht is een fotowedstrijd verbonden. Je kunt foto’s insturen tot 13 september. Je vindt de fietsroute ook na de zomer nog op RouteYou.

Wil je fietsend of wandelend meer groenzones langs het kanaal verkennen? Dan helpt dit handige overzicht je op weg. 8 van de 16 bufferzones zijn afgewerkt. Daardoor heeft de kanaalzone meer in petto dan je zou verwachten: een petanquepleintje, voetbalveldjes, picknickzones, waterpartijen, wandellussen, een hondenuitloopzone… en dit alles terwijl je op de achtergrond reusachtige schepen met zeecontainers voorbij ziet varen.

 

Naar het hart van de Meetkerkse Moeren

Bij het schilderachtige dorpje Meetkerke, op minder dan 10 kilometer van Brugge, kun je via een gratis wandelroute van 15 km de Meetkerkse Moeren verkennen. Dit natuurgebied van 450 hectare op grondgebied van Zuienkerke en Jabbeke is een voormalig veenmoeras met hooiweiden, weidevogels en verder vooral stilte en rust! Het gebied dreigde te verdrogen en de VLM heeft via het natuurinrichtingsproject Meetkerkse Moeren het natuurherstel op gang gebracht. In de greppeltjes die we in de weilanden opnieuw hebben uitgegraven, groeien nu weer heel veel zeldzame waterafhankelijke planten.

In het hart van de moeren vind je een voormalige eendenkooi uit de 16de eeuw. Eendenkooien werden in bossen gebouwd om wilde eenden te vangen voor menselijke consumptie. Via vangpijpen die op een vijver aansloten, werden de eenden in het nauw gedreven. In dit filmpje zie je hoe het werkte. Via het natuurinrichtingsproject heeft de VLM één van de vangpijpen gerestaureerd. De eendenkooi wordt door Westtoer omschreven als één van de 18 verborgen parels van het Brugse Ommeland.

 

De vijf uittips brengen je naar plaatsen waar je geen grote drukte hoeft te verwachten. Geniet van de open ruimte en het buitenleven, maar vergeet niet te anderhalvemeteren! De app YouFlanders helpt met een druktebarometer om toerisme te spreiden in tijd en ruimte.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact