Landinrichting gaat van start in de Oudlandpolder

De Vlaamse regering heeft deze zomer het landinrichtingsplan Oudlandpolder I goedgekeurd. Voor de Vlaamse Landmaatschappij en haar partners is dat het startschot voor de realisatie van zeven deelprojecten in Blankenberge, Bredene, Brugge, De Haan en Zuienkerke die de omgevingskwaliteit verbeteren en de Oudlandpolder klaar maken voor de klimaatuitdagingen van de toekomst.

  • Via het deelproject Uitkerkse Polder Oost wordt gewerkt aan een klimaatrobuust waterpeilbeheer in de Uitkerkse Polder, conform de afspraken in het raamakkoord Oudlandpolder en de Europese natuurdoelstellingen. De Vlaamse Landmaatschappij start binnenkort ​ met opmetingen in functie van verwerving van gronden en de opmaak van het ontwerp.
  • Via de deelprojecten Parkbos Vicogne in Bredene en Groene Rand Blankenberge worden park- en buffergebieden aangelegd in de zone tussen het verstedelijkte kustgebied en de polders. Ook hiervoor starten binnenkort de opmetingen op het terrein.
  • Via het deelproject Duinbossen De Haan wordt in de duinbossen een beter bezoekersonthaal georganiseerd door de herinrichting van de parkeerzone Zwarte Kiezel en de restauratie van het pomphuis Duinbossen, dat als onthaalpunt ingericht wordt. De opmaak van het ontwerp voor de werken wordt dit najaar opgestart.
  • Via het deelproject Pompgebouw Meetkerke in Zuienkerke wordt het pompgebouw, cruciaal voor het ontstaan van de Meetkerkse Moeren, als erfgoedsite gerestaureerd en ingericht voor onthaal van ​ bezoekers. Deze werken worden dit najaar opgestart door de provincie West-Vlaanderen.
  • Via het deelproject Twee Speyen (Brugge) wordt de belangrijkste waterinlaat van de Oudlandpolder, die essentieel is voor de toekomstige waterzekerheid van de hele polder, gerestaureerd, gemoderniseerd en ingericht als knooppunt in het wandel- en fietsnetwerk. Deze werken worden in het voorjaar van 2025 uitgevoerd door de Vlaamse Landmaatschappij.
  • Via het deelproject Onthaalpoort Zwankendamme, wordt de toegang tot het dorp Zwankendamme verkeersveiliger ingericht en wordt de doortocht van de fietssnelweg F31 (Brugge-Zeebrugge) verbeterd. De Stad Brugge maakt hiervoor in 2025 het ontwerp op.

 

De oude waterinlaat, waar water uit het kanaal Brugge-Oostende de Oudlandpolder instroomt, wordt gemoderniseerd.
De oude waterinlaat, waar water uit het kanaal Brugge-Oostende de Oudlandpolder instroomt, wordt gemoderniseerd.

Er wordt tenslotte ook een recht van voorkoop ingesteld om ruilgronden te vinden die ingezet kunnen worden voor de realisatie van de deelprojecten Uitkerkse Polder Oost en Parkbos Vicogne.

Dit landinrichtingsproject wordt uitgevoerd door een uitgebreid partnerschap, bestaand uit het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, de provincie West-Vlaanderen, de steden Brugge en Blankenberge, de gemeenten Bredene en De Haan, Natuurpunt en de Nieuwe Polder van Blankenberge. De Vlaamse Landmaatschappij coördineert de uitvoering van dit landinrichtingsproject.

Het landinrichtingsplan Oudlandpolder I vertegenwoordigt een geschat investeringsbudget van 16 miljoen euro, met een aandeel Vlaamse subsidies van 10,5 miljoen euro. De effectieve uitvoering op het terrein start in 2025 en zal lopen tot in 2030.

Wim Van Isacker

projectleider, Vlaamse Landmaatschappij

Karolien Bracke

communicatieverantwoordelijke, Vlaamse Landmaatschappij


Website preview
Plechtige ondertekening Raamakkoord Oudlandpolder
Twintig partners werken samen aan klimaatrobuust waterbeheer
Vlaamse Landmaatschappij

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en van de Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Neem contact op met