Een zomerse ​ fietstocht door de Oudlandpolder

Als je aan de kust tussen Blankenberge en Oostende verblijft, is een tripje door de Oudlandpolder binnen handbereik. ​ De Oudlandpolder is één van de laatste regio’s in Vlaanderen waar je zonder onderbreking de horizon kan zien. Het is er dus lekker rustig fietsen in écht landelijk gebied. We stippelden een fietstocht van 70 kilometer uit die je via de knooppunten van Westtoer door de regio van het landinrichtingsplan Oudlandpolder I loodst. Hou je het liever wat rustiger? Dan kun je een kleinere fietslus kiezen.

Fietstocht 70 kilometer

  • De route loopt van Blankenberge via de Uitkerkse Polder over De Haan naar Bredene. Daarna duik je helemaal het hinterland in en rij je o.a. door Stalhille, langs het kanaal Brugge-Oostende en door het pittoreske Meetkerke. Via Zuienkerke kom je nabij de as Brugge-Zeebrugge terecht. Daar doe je Lissewege en het havendorp Zwankendamme aan. Dan gaat het terug richting Blankenberge.
  • Deze tocht gaat langs knooppunten op het fietsnetwerk Kust en op het netwerk Brugse Ommeland.
  • Teken de route uit op https://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx en exporteer ze naar je GPS of druk ze af.
  • Heb je graag de kaarten van het fietsnetwerk op zak? Je kunt ze kopen bij de plaatselijke toeristische diensten of boekhandels, of je bestelt ze online bij Westtoer.
  • Horeca-adresjes en meer vind je via https://www.visitwestvlaanderen.be.
Knooppunten
80 – 89 – 2 – 83 – 34 – 31 – 6 – 56 – 92 – 8 – 8 – 99 – 39 – 67 – 95 – 26 – ​ 59 – 33 – 23 – 9 – 93 – 56 – 64 – 58 – ​ 32 – 77 – 86 – 81 – 11 – 78 - 88 – 40 – 96 – 30 – 33 – 76 – 80

Ben je benieuwd naar de locaties van het inrichtingsplan Oudlandpolder I?

  1. Tussen knooppunten 80 en 89 vind je de zone waar we een groene stadsrand tussen Blankenberge en de Uitkerkse Polder plannen.
  2. Tussen knooppunten 80 en 2 rij je door een deel van de Uitkerkse Polder waar we een hoger waterpeil en waterbuffering plannen
  3. Tussen knooppunten 31 en 6 ben je in De Haan waar we plannen maken voor een beter bezoekersonthaal in de Duinbossen. Halverwege vind je aan je rechterkant de Zwarte Kiezel. Rij via de Zwarte Kiezel door naar de Koninklijke Baan en sla rechts af. Aan de tramhalte ‘Konijnepad’ ligt het pomphuis. Keer terug naar de Zwarte Kiezel om weer op de fietsroute te komen.
  4. Tussen knoppunten 39 en 67 in Bredene ligt het parkbos Vicogne waarvoor we een uitbreiding plannen.
  5. Voor Twee Speyen verlaat je aan knooppunt 64 de route. Neem niet richting knooppunt 58, maar rij door tot aan de eerste straat links: de Speistraat. Daar vind je de historische sluis die de belangrijkste waterinlaat is voor de hele Oudlandpolder, en die we plannen te restaureren en moderniseren. Om de weg verder te zetten, rij je terug naar knooppunt 64.
  6. Tussen knooppunt 64 en 58, ongeveer 200 meter voor de windmolen van Meetkerke, vind je het pompgebouw van Meetkerke dat de provincie West-Vlaanderen gaat restaureren.
  7. Aan knooppunt 96 ben je bij de toegang tot het dorp Zwankendamme die we verkeersveiliger gaan maken.

Kortere fietstochten

Je kunt ook perfect de sfeer van de Oudlandpolder opsnuiven op een minder lange route.

32 kilometer polderplezier vanuit Zuienkerke: daarvoor fiets je via Uitkerke naar Blankenberge en dan langs Nieuwmunster terug naar het startpunt. Parkeren kan op de onthaalparking rechts van de kerk of op de parking achter het gemeentehuis (Kerkstraat 17, Zuienkerke). Van daar fiets je naar knooppunt 81 (kruispunt Nieuwe Steenweg en Blankenbergse Dijk Noord).

Knooppunten 81 ​ – 29 ​ – 26 ​ – 30 ​ – 33 ​ –76 ​ – 80 ​ – 89 ​ – 2 ​ – 83 ​ – 34 ​ – ​
95 ​ – 15 ​ – 86 ​ – 81

Een route van 42 kilometer vlakke land vanuit Meetkerke gaat langs Houtave, Vlissegem, De Haan, Klemskerke terug naar Meetkerke. Starten doe je vanop de onthaalparking ter hoogte van Dorpweg 67 in Meetkerke.

Knooppunten 52 – 39 – 20 – 28 – 98 – 12 – 96 – 78 – 6 – 31 – 34 – 95 – ​
22 – 72 – 77 – 32 – 58 – 52

De twee kortere fietstochten zijn overgenomen uit de folder 'Een bijzonder boerenverhaal. De Oudlandpolder' uit 2018.

Lezen over de rijke geschiedenis van de Oudlandpolder

Wil je voor of na het fietsen meer weten over dit stukje West-Vlaams platteland?

Meer over het landinrichtingsproject Oudlandpolder

De VLM startte in 2020 met het landinrichtingsproject Oudlandpolder om een aantal afspraken uit het Raamakkoord Oudlandpolder van 2018 concreet te maken. Dat resulteerde in een eerste reeks plannen, gebundeld in het landinrichtingsplan Oudlandpolder I, dat in juni 2023 in openbaar onderzoek ging. Daarin staat het toekomstig waterbeheer centraal: door de klimaatverandering zal het anders aangepakt moeten worden, en daar zijn veel investeringen voor nodig. Achtergronden bij het landinrichtingsplan vind je in een gesprek met projectleider Wim Van Isacker. ​

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Vlaamse Landmaatschappij

De NV Vlaamse Landmaatschappij is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.  

Voor de Vlaamse Landmaatschappij zijn een veerkrachtige open ruimte vol leven en een dynamisch platteland het antwoord op uitdagingen als de verstedelijking, de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. We versterken de open ruimte en het platteland door te investeren in bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit, ruimte voor voedsel en sociale cohesie. We zorgen voor een kwaliteitsvol landschap en een gezonde omgeving, waar het goed is om te leven en te werken en waar er ruimte is voor ontspanning. 

Samen met lokale en bovenlokale belanghebbenden geven we het openruimtebeleid, het plattelandsbeleid en het mestbeleid vorm en voeren we het uit op het terrein. Zo dragen we samen met onze partners bij aan de realisatie van de Europese en Vlaamse natuur-, plattelands- en milieudoelen.

De VLM werd opgericht in 1988 en stelt ongeveer 600 personeelsleden te werk via 6 kantoren te Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals en Hasselt.

De foto's in onze perskamer zijn eigendom van de Vlaamse Landmaatschappij. Het gebruik van die foto's is toegestaan mits bronvermelding (copyright Vlaamse Landmaatschappij).

Contact